Fritid offshore

person Norsk Oljemuseum
Velferdstilbudet på plattformene i Ekofiskområdet er vel utbygd. Det er godt tilrettelagt for fritidssysler og aktiviteter av forskjellige slag.
— Torskefiske på Ekofisk. Foto: D. Stroud/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Trim og «Kom i form!»
Velutstyrte trimrom med badstue er standard på alle plattformene. Mangel på treningsfasiliteter kan i alle fall ikke brukes som unnskyldning for ikke å vedlikeholde formen. Mulighet for trening er ønsket fra de som jobber der, men også fra Phillips side. Når en jobber i Nordsjøen er det viktig å holde seg i god form. I 1993 satte Phillips i gang et program de kalte «Kom i form!». Programmet hadde tre hovedområder: trim, kosthold og røykekutt. Det var først og fremst rettet mot de som ikke var vant til å drive regelmessig fysisk aktivitet. I den grad arbeidet tillot det, fikk de ansatte anledning til en halvtimes trimøkt i arbeidstiden. I kjølvannet av programmet ble det også dradd i gang «Ekofisk»-kampanjen, der folk som trimmet to ganger pr. offshoretur fikk en ukes opphold og billetter til OL på Lillehammer.[1]

Ekofisk-marsjen
Ekofisk-marsjen er blitt et årlig arrangement på Ekofisk. Det er en turmarsj godkjent av Norges Turmarsjforbund og en går 10 km rundt og rundt på Senteret. Men aktiviteten er dessverre kun for de som arbeider på feltet.

Mindre fysiske aktiviteter
På plattformene har en også mulighet til lettere fysiske aktiviteter. Biljard og dart er veldig populært, det er også mulighet til andre typer spill og kortbordet står alltid klar. De fleste plattformene har egne filmrom eller kinoer og noen sågar scene. Det blir vist filmer eller TV-programmer på storskjerm, og scenene blir brukt til diverse underholdningsshow, enten av de ansatte selv eller av kjente artister som blir fløyet ut. Ellers er TV- og avisrommet et viktig sosialt møtested på plattformen. Daglig, så sant været tillater det, får en dagsferske aviser fra hele landet fløyet ut.

Fjernsynsvaner
Fjernsynsvanene på Ekofisk har forandret seg opp gjennom årene. Før 1986 måtte de ansatte nøye seg med døgngamle videokassetter med opptak av nyheter. Men til fotball-VM i 1986 kom satellittene som formidlet fjernsynssendinger direkte til alle plattformene. Dette var et populært innslag på Ekofisk. Etterhvert har det kommet fjernsyn på lugarene, og mange mener dette har hatt en negativ innflytelse på miljøet offshore. I stedet for å samles i TV-stuen eller oppholdsrommet, sitter folk alene på lugarene sine.

Telefon
Også telefonkioskene var en stor forbedring. Ved lettere tilgang til telefon ble det lettere å holde kontakten med familie og venner på land. Etter hvert ble tilgjengeligheten til telefon ytterligere forbedret og i dag er det ikke uvanlig med telefon på lugarene.

Bibliotek og bokkasser
En annen av velferdsordningene på Ekofisk er bokkassene. Det kommer bokkasser på alle plattformene i Ekofiskområdet. Bokkassene inneholder 50 forskjellige bøker fra Sola folkebibliotek. Det er stor spredning på titlene, men hvis en ikke finner noe av interesse kan en sende inn bestilling til biblioteket. Da vil boken, såfremt biblioteket har den, ligge klar når en lander på plattformen på neste tur. Velferden i Phillips fikk i stand bokkassene i 1987. Alle uteliggende plattformer skal ha hver sin bokkasse, og disse sendes etter en bestemt sirkuleringsplan mellom plattformene. På Ekofisk 2/4 H og Ekofisk 2/4 K finnes litt større samlinger.[2]

Håndverkstradisjoner blir ivaretatt
Håndverkstradisjoner blir også ivaretatt på Ekofisk. Det produseres blant annet tiner, kniver, truger, fiskegarn og fluer til fiske. Noen har også bygd modeller av gamle båter og kanoner. På Ekofisk 2/4 K er der egen snekkerbod som hobbysnekkerne nesten daglig samles i, den kalles 2/4 Plank. Det blir også holdt kurs i forskjellige håndverkstradisjoner. På Eldfisk 2/7 B er det egen knivklubb, hvor det produseres kniver på løpende bånd. For mange betyr verkstedene mye for det sosiale livet på plattformene. Der samles Phillips-ansatte og kontraktører og drikker kaffe, prater og løser problemer mens de jobber.[3]

En ekte Ekofisktorsk
Den kanskje mest omtalte fritidssysselen på Ekofisk er fisking. Det blir dradd opp store mengder fisk, særlig torsk, som blir sløyet, frosset i egne frysebokser eller tørket og tatt med hjem til familien på land. Dette er en populær hobby. På plattformene og på broene er det montert fiskesneller som alle kan bruke. De fleste fiskesnellene er laget på Ekofisk. Også krabbeteiner blir satt ut, og det blir tatt både krabbe og hummer. For at helikoptrene ikke skal få overvekt, er det innført en maksgrense på fem kilo fisk som hver enkelt kan ta med seg hjem.

[1] Ekofisk nr. 1 1993
[2] Ekofisk nr. 2 1993
[3] Ekofisk nr. 2 1994

Publisert 10. oktober 2017   •   Oppdatert 5. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk