Forsyningsskip kolliderer med EkofiskPlattformfjerning sommeren 2011

Bedre holdninger på Ekofisk

person Kristin Øye Gjerde, Norsk Oljemuseum
Oljeindustrien har alltid vært mannsdominert. Det er en kjent sak at mange menn offshore opp gjennom tidene har hatt pin-up bilder på veggene og snakket vulgært. For jenter som kom ut på plattform var det på guttas premisser. Mange jenter torde ikke å si fra om ting de ikke likte av frykt for hvordan de ble behandlet etterpå. Noen ganger havnet sakene likevel på fagforeningenes bord og det ble tatt affære for at arbeidsplassen skulle være trivelig for alle.
— Illustrasjonsbilde. Designed by macrovector/Freepik
© Norsk Oljemuseum

Dette skjedde i påsken 2011 da tre kontraktøransatte i selskapet Beerenberg ikke fikk reise ut til Ekofisk igjen fordi ConocoPhillips mente de hadde sextrakassert en kvinnelig medarbeider.[REMOVE]Fotnote: E24 Petromedia, 27.04.2011.

historie, forsidebilde, bedre holdninger på ekofisk, 2011
Fra Rogalands Avis 27. april, 2011

Hendelsen skjedde i heisen på hotellet på Ekofisk der praten mellom de tre mennene gikk om damer og sex på en litt ufin måte. Heisen stoppet opp, og en ung kvinne kom inn. De tre fortsatte praten. Senere ble de innkalt til plattformsjefen, mistenkt for sextrakassering mot den unge jenta.

De la seg flate og ba om unnskyldning, men til tross for det ble de nektet å reise ut på jobb igjen. Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) var dette i tråd med regelverket. OLF uttalte at det ikke var unormalt å suspendere ansatte mens en sak var under utredning. Reglene var like offshore og på land.

Hovedverneombudet i Fellesforbundet så annerledes på det: «Jeg ser ikke bort ifra at saken havner i arbeidsretten. Dette er et mannfolkmiljø og på mange måter har sikkert jenta fått et lite kultursjokk, og det beklager de alle tre». To av de ansatte var organisert i Lederne og i Safe.

historie, bedre holdninger på ekofisk, 2011
Likestillings- og diskrimineringsombud (2010-2016) Sunniva Ørstavik. Foto: LDO CC BY-SA 3.0

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mente holdningsskapende arbeid mot sextrakassering burde inngå som en del av HMS-opplæringen siden alle arbeidsgivere etter loven var pålagt å jobbe systematisk mot trakassering. Alle skal bli møtt med respekt på en arbeidsplass, uavhengig av kjønn, rase eller religion, uttalte hun.[REMOVE]Fotnote: https://petro.no/nyheter/vil-ha-sexprat-inn-i-hms-opplaeringen

Forsyningsskip kolliderer med EkofiskPlattformfjerning sommeren 2011
Publisert 9. september 2019   •   Oppdatert 28. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk