Forsøk på fiendtlig overtakelseEkofisk blir transportknutepunkt

Ekofiskmarsjen ser dagens lys

person av Norsk Oljemuseum
Offshorearbeideren har begrensede bevegelsesmuligheter i arbeidstid og fritid.
— Ekofisk-marsjen. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Enkelte får nok fysisk aktivitet gjennom arbeidet de utfører, mens andre får utløp for energi og holder seg i form i trimrommet. Ekofiskmarsjen, som har vært en årlig tradisjon siden 1985, er et tiltak med vekt på både det fysiske og sosiale.

Ekofiskmarsjen er lagt opp til å ha en positiv sosial ramme. Når folk begynner å gå, kommer smilet fram. Underveis er det pølse- og saftstasjon. Hvis gnagsårene blir for ille, er det muligheter for førstehjelp. Marsjen er litt spesiell i og med at alle må gå med hjelm på hodet. Verneskoene er det imidlertid gitt dispensasjon for.

Ekofiskmarsjen ser dagens lys, Historie,
Innom kontrollposten for å få klipp. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum

Marsjen foregår om sommeren og er lagt til kveldstid i halv syv-tiden. Den blir avviklet i flere omganger for at alle skal få anledning til å være med. Dermed kan det ta to måneder å få avviklet marsjen. Marsjen foregår på alle installasjonene, og det er nøye regnet ut hvor mange runder det må gås rundt hver plattform.

Roger Schulstock, som er utdannet petroleumsingeniør, var den som startet det hele i 1985. Han tok initiativ til å arrangere en sommermarsj på Ekofisk-komplekset. Med en oppslutning på 312 deltakere fristet det hele til gjentakelse. Året etter begynte den virkelige Ekofiskmarsjen. Da hadde Roger med flere gjort et grundig forarbeid og bestilt diplom, tøymerke og medalje til alle som gjennomførte marsjen. Dette har siden blitt en årlig tradisjon som krever en god del administrasjon på frivillig basis. Det høyeste antall deltagere noe år er 2500. Gjennomsnittlig deltar 550 per år. Siden oppstarten har 23.000 deltakere gjennomført Ekofiskmarsjen.

Ekofiskmarsjen er medlem i Norges Turmarsjforbund. Men et krav for å delta er at en jobber på Ekofisk-området. Det finnes imidlertid unntak. Ett år ble det lyst ut en spesiell premie fra Norges turmarsjforbund at medlemmer som trengte en spesiell påskjønnelse fordi de gikk turmarsj på tross av et handikap.

Premien var å få delta i Ekofiskmarsjen. Den som vant het Johs og var blind. Da han ankom Ekofisk med hvit stokk, var det et ganske uvanlig syn på en arbeidsplass der alle må ha helsesertifikatet i orden. Men når han gikk Ekofiskmarsjen sammen med kona var det ingen som kunne merke på ham at han ikke kunne se. Overskuddet fra salg av T-skjorter og lignende har kommet gode formål til gode. Ved tiårsjubileet var det Frelsesarmeen som fikk overskuddet i kassen.

Ekofiskmarsjen ser dagens lys, Historie,
Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum
Forsøk på fiendtlig overtakelseEkofisk blir transportknutepunkt
Publisert 22. september 2017   •   Oppdatert 23. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk