Gassledning til Emden i brukOppstart av Cod 7/11 A

Et Sikorsky S-61N faller ned

person av Norsk Oljemuseum
12 mennesker omkom da en S-61N fra det tyske selskapet Wiking Helikopter Service fløy rett i sjøen, 30 nautiske mil fra Ekofisk-senteret. Fra Ekofisk ble det straks sendt ut to Bell 212 for å delta i redningsoperasjonen. Et av disse oppdaget en person i live blant vrakdeler og omkomne.
— Helikopter av typen Sikorsky S-61N. Foto: Ukjent/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Helikopteret hadde ikke heis og mannen som var i sjøen var for utmattet til at han klarte å gripe fast i et tau som ble sluppet ned. Pilotene Eivind Ytrestøyl og Øystein Dahl tok da maskinen så lavt at mekaniker Dag Hjelmer klarte å få tak i jakkeslaget hans i de to meter høye dønningene. Vedkommende var imidlertid så tung og slapp at det var umulig å dra ham inn i maskinen.

Annenflyger Øystein Dahl tok da en sjanse. Utstyrt med redningsvest og gummiflåte hoppet han ut i sjøen for om mulig å redde mannen som hadde ligget nesten 50 minutter i det fem-seks grader kalde vannet. Men forsøket mislyktes. Gummiflåten veltet og da Dahl kom oppi på ny, så han aldri mannen igjen. Vedkommende hadde ikke overlevelsesdrakt. Han var iført redningsvest over en svart dress.

Flygesjef Michael Boxill sier at årsak til ulykken aldri er funnet. Sannsynligvis har de to tyske pilotene, Manfred Germrot og Albert Buchow, fløyet med svak vinkel rett i sjøen i novemberdisen. Det ble ikke funnet noen tekniske feil på vraket etter at det ble hevet.[REMOVE]Fotnote: Helgesen, Jan-Petter; Start rotoren. Helikopteret plass i norsk luftfart (1991).

Gassledning til Emden i brukOppstart av Cod 7/11 A
Publisert 15. september 2017   •   Oppdatert 21. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk