Høytider på Ekofisk

person Norsk Oljemuseum
Plattformene på Ekofisk er arbeidssted for hundrevis av mennesker, men de er også egne, små samfunn. De som arbeider der er som oftest ute to uker om gangen, det vil si de er vekke fra alt som skjer på land i fjorten dager.
— Nyttårsfeiring på Ekofisk 2/4 Hotel. Foto: Ukjent/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

De fleste har nok opplevd å ikke kunne komme i brylluper, barnedåp eller andre store dager. Også høytider som  jul, nyttår, påske og 17. mai er de vekke fra familie og venner. For å bøte litt på dette, blir høytidene markert, ofte storslagent på Ekofisk, både på Ekofisk-senteret og på de uteliggende plattformene.

Julefeiring

I god tid før jul blir plattformene pyntet både inne og ute. I julen er det ofte maten som står i sentrum, og det blir gjort litt ekstra ut av måltidene. De ansatte kommer fra alle deler av landet som hver har sine mattradisjoner, og offshore blir det servert både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, i tillegg til overdådige koldtbord hele julen. Så alle får dekket sine ønsker og behov. I julen er det alltid storsamlinger med underholdning og leker. Presten snakker om julen, og det blir holdt taler. Underholdningen står ofte arbeiderne selv for, men det kommer også kjente artister og entertainere ut – for ikke å glemme julenissen. Selv om offshorearbeiderne er langt til havs, glemmer ikke nissen dem, og et av høydepunktene er gaveutdelingen.

Nyttår

Også til nyttår gjør kokkene en ekstrainnsats. På kvelden er det fest med underholdning og leker. Bingo er et populært innslag. Alkohol er bannlyst på alle plattformer, men det skåles i alkoholfri champagne, og baren serverer alkoholfri øl og drinker.

17. mai

En annen viktig festdag i Norge er 17. mai. Dagen markeres som seg hør og bør. Flagget heises klokken åtte og nasjonalsangen blir sunget. Så er det 17. maifrokost før toget går. På Ekofisk-senteret går toget gjennom flere plattformer og de forskjellige yrkene og selskapene konkurrerer om det beste innslaget eller de beste kostymene i toget. Etterpå er det tale av plattformsjefen. Om kvelden er det underholdning med sang, utdeling av premie for beste innslag og kostyme, leker og underholdning. Og baren serverer øl og drinker – som alltid alkoholfrie.

Andre festdager

Også andre dager blir markert. Skuddårsdagen blir det ofte arrangert karneval, og i påsken kan matbordet konkurrere med et hvilket som helst høyfjellshotell. Om sommeren blir det på stille og solfylte kvelder arrangert grillfester på plattformene på Ekofisk.

Publisert 10. oktober 2017   •   Oppdatert 5. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk