Den omvendte oljekrisenDet endelige avslaget

Minnesmerke over «Kielland»- ulykken

person av Norsk Oljemuseum
Det var stiv kuling fra nordvest og regnbyger da monumentet, «Brutt lenke», over «Alexander L. Kielland»-ulykken ble avduket 20. mars 1986.
— Brutt Lenke - Avduking av minnesmerke over "Alexander L. Kielland"-ulykken. Foto: Ernst S. Knudsen/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum
Minnesmerke over ”Kielland”- ulykken,
Brutt Lenke - Avduking av minnesmerke over "Alexander L. Kielland"-ulykken. Foto: Ernst S. Knudsen/Norsk Oljemuseum

Flere hundre mennesker deltok for å hedre de 123 som omkom under ulykken. Mange pårørende og overlevende var møtt frem, i tillegg til representanter for firmaer og organisasjoner med tilknytning til oljeindustrien i Nordsjøen.

Regjeringen var representert med kirke- og undervisningsminister, Kjell Magne Bondevik, og det var også stort fremmøte av representanter for lokale myndigheter, kirke og forsvar. To skoler hadde fått fri denne dagen og barna sto med flagg sammen med marinegaster i æresvakt. Kvernevik skolekorps var også med på å lage en høytidelig ramme rundt avdukingsseremonien.

Komiteformann Andreas Middelthon holdt åpningstalen, hvor han redegjorde for arbeidet forut for det ferdige monumentet. Kunstnere i Norge ble invitert til å komme med utkast til et kunstverk som i innhold og form skulle tjene som et minne om ulykken og 73 forslag kom inn. Juryen var enstemmig i sitt valg av utkastet med mottoet «Articulare» av kunstneren Johannes Block Hellum.

Talen på vegne av de som overlevde og de pårørende ble holdt av Aud Iversen. Hun fremhevet betydningen av monumentet som et minnested, ikke bare for de som ble rammet, men også for resten av folket: «Eit slikt monument er for oss alle og vera uttrykk for von og framtid: Vona om ei tid kor kvinner og menn kan kjenna seg tryggare både på arbeidsplassane og i samfunnet ellers.»

Minnesmerke over ”Kielland”- ulykken,
Kronprins Harald avdekker "Alexander L. Kielland"-monumentet "Brutt Lenke". Foto: Ernst S. Knudsen/Norsk Oljemuseum

Selve avdukingen ble foretatt av H.K.H. Kronprins Harald, som innledet med å peke på at det ikke er med ensidig glede man tar på seg å avdekke et minnesmerke som dette, og at den verste arbeidsulykken som har rammet Norge er noe vi alle vil minnes med stor sorg.

Samtidig med avdukingsseremonien  på land, ble minnehøytidligheten markert i hele Ekofisk-området. Offshoredirektøren proklamerte ett minutts stillhet til minne om de omkomne. Mange var samlet og høytideligheten fikk en verdig markering på havet.

Selve monumentet, som forestiller en brutt lenke, er plassert på en klippe ytterst mot havet ved Smiodden i Kvernevik i Stavanger. De tre navneplatene med navnene på alle de 123 som mistet livet, er plassert på en slett klippevegg like nedenfor selve monumentet. Monumentet er laget i kobber og er ca. fem tonn tungt og fire meter høyt og seks meter langt. Tykkelsen på lenkedelene er en meter. Det er laget av kobber og et av de største kunstverk som er laget i Norge. Arbeidet med å lage selve monumentet gjorde Hamy Sveis på Forus.[REMOVE]Fotnote: PhillipsNytt, nr 3, april 1986

Det finnes nå mye arkivmateriale fra katastrofen tilgjengelig på nett:
Tilgang til 100 000 scannede dokumenter om Kielland-ulykken i Arkiverket
Arkiv Justisdepartementet, Granskningskommisjonen

Les også beretninger i Minnebank Alexander L. Kielland-ulykken [REMOVE]Fotnote: Redaktør Marie Smith-Solbakken,  publisert på UiS Scholarly Publishing Services (Universitetet i Stavanger) 2019.
1 Vi som overlevde
2. Vi som reddet, berget og etterforsket
3. Vi som mistet
4. Vi som arbeidet og vi som var arbeidsgivere
5. Vi som bestemte, støttet og var tilstede

«Alexander L. Kielland»-ulykken,
Foto: Kristin Øye Gjerde
Den omvendte oljekrisenDet endelige avslaget
Publisert 22. september 2017   •   Oppdatert 2. januar 2022
© Norsk Oljemuseum
close Lukk