Første husforeningUhell under bygging

Oljeproduksjon fra første faste plattform i gang

person av Norsk Oljemuseum
I april 1974 kom oljeproduksjonen fra den første faste installasjonen på norsk sokkel i gang. Det skjedde på Ekofisk 2/4 A som var en del av fase II-utbyggingen av Ekofisk.
— Ekofisk 2/4 A var en del av fase II-utbyggingen av Ekofisk. Foto: Hans Claesson/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Understellet til Ekofisk 2/4 A ble bygget på Heerema/UIE i Frankrike, og i februar 1973 var pæling og fundamentering av understellet ferdig.

Alt var klart til å sette på de andre modulene da meldingen kom fra Rotterdam. En av dekksmodulene hadde falt ned da den skulle lastes på lekteren. Skadene var små og det ville kun ta en måned å utbedre dem. Men så ble det streik i Rotterdam.

Først i april 1973 var modulene på vei. Det blåste opp og lekteren måtte snu. Men i mai kom omsider dekksseksjonene. I juni løftet «Challanger» alle modulene på plass og i slutten av måneden var boligkvarteret innflyttingsklart. I september kom boretårnet på plass, klar for å åpne sin første brønn. I april 1974 var alt utstyr og rørledninger testet, klare for produksjon. 25. april strømmet den første råoljen opp gjennom produksjonsbrønnen A-13. Fra da av og til juni var det kun 2/4 A- plattformen og Gulftide som var i produksjon på Ekofiskfeltet. Gulftide innstilte produksjonen i mai 1974.[REMOVE]Fotnote: Kvendseth, Stig S, Funn! Historien om Ekofisks første 20 år,  Stavanger 1988: 80-89

Første husforeningUhell under bygging
Publisert 14. september 2017   •   Oppdatert 21. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk