Oljeproduksjon fra første faste plattform i gangKongelig besøk på Ekofisk

Uhell under bygging

person av Norsk Oljemuseum
Det meste gikk mer eller mindre som planlagt under utbyggingen av Ekofiskområdet, men med en så stor utbygging måtte noe gå galt. Under plasseringen av 2/4 P skjedde det flere ting.
— Uhellet skjedde da den tredje gangbroen mellom 2/4 P og Ekofisktanken skulle løftes på plass - kranen knakk. Foto: Infofilm/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum
Uhell under bygging, historie
Det ødelagte kranfartøyet "DB 22" etter at broen mellom 2/4 P og Ekofisk 2/4 T falt ned. På vei vekk fra Ekofisk, Gulftide og 2/4 A i bakgrunnen. Foto: Infofilm/Norsk Oljemuseum

Utslepet av understellet til 2/4 P-plattformen var forsinket på grunn av uvær. Først i mars kunne slepet starte. Da understellet skulle settes på plass, viste det seg at en av flytetankene som skulle sørge for at stålkolossen fløt og som skulle hjelpe til med plasseringen av den, var lekk. Da understellet ble dratt av lekteren, gikk det rett til bunns. Det viste seg heldigvis at det hadde fått minimale skader og kranfartøyet «DB 22» fikk løftet det opp og plassert det der det skulle stå.

Fundamenteringen og løftingen av dekksmodulene på 2/4 P gikk som det skulle. Til slutt var det bare gangbroen som skulle forbinde 2/4 P med Ekofisktanken som sto igjen. Alt var klart, og løftet ble satt i gang. Plutselig falt broen. Kranen på kranfartøyet «DB 22» hadde brukket. Skadene på selve broen var ikke alvorlige og broen kunne repareres. Verre var det for «DB 22» som ble satt ut av funksjon resten av året.

Den 23. juli kunne endelig gangbroen løftes på plass, og Ekofisk-tanken ble «landfast» med resten av Ekofisk-senteret.

Oljeproduksjon fra første faste plattform i gangKongelig besøk på Ekofisk
Publisert 14. september 2017   •   Oppdatert 21. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk