Rekord i antall pluggingerHoldt stand under oljekrisen

Stort fjernings- og gjenvinningsoppdrag

person av Finn Harald Sandberg, Norsk Oljemuseum
Tidlig i 2017 inngikk ConocoPhillips en kontrakt for fjerning av fire plattformer på Ekofisk-feltet innen utgangen av 2022. Kontrakten ble inngått med Heerema Marine Contractors med AF Gruppen som underentreprenør. Totalt omfattet kontrakten fjerning, transport og materialbehandling (skraping og resirkulering) av mer enn 36 000 tonn.
— Thialf i Vats med Ekofisk 2/4 P-understellet. Foto: Evy Lærdal/AF Decom
© Norsk Oljemuseum

De fire aktuelle plattformene var Ekofisk 2/4 A, H, FTP og understellet til Q. I tillegg inngår en opsjon på fjerning og disponering av plattformen på Tor-feltet (2/4 E). 

I løpet av 2018 ble modulene på Ekofisk 2/4 FTP og 2/4 Q løftet av. De gjenværende modulene fra overbygget til Ekofisk 2/4 FTP og dekksrammen til Ekofisk 2/4 Q ble løftet over til tungløftfartøyet «Thialf» i løpet av påsken 2019 for å bli sendt til gjenvinning.  

Løftene ble gjennomført i henhold til planen der det siste store løftet av dekksrammen til 2/4 FTP ble tatt om kvelden på påskeaften. De nederste boltene i flensen på de seks meter lange forlengelsesstykkene som ble installert i forbindelse med Ekofisk jekke-prosjektet i 1987, ble løsnet og fjernet for å frigjøre overbygningen fra understellene. 

I henhold til de siste planene skal plattformen Ekofisk 2/4 A fjernes  innen 2021. Dekksanlegget og understellet på Ekofisk 2/4 H, og understellene til Ekofisk 2/4 F og 2/4 Q blir også tatt til land innen utgangen av 2021  

Kravet om å fjerne utrangerte plattformer har skapt en helt ny industri, og særlig ConocoPhillips sitt arbeid med Ekofisk har gitt liv til Vindafjord kommune i Rogaland, hvor det var lange tradisjoner for petroleumsrelatert industri.  

Utrangerte plattformer demonteres og kildesorteres ved AF Miljøbase Vats. AF Decom har fått flere kontrakter som vil gi aktivitet ved anlegget i flere år etter 2020. Miljøbasen er Europas mest moderne i sitt slag, og arbeidene her følger strenge krav til sikkerhet og miljø. 

Rekord i antall pluggingerHoldt stand under oljekrisen
Publisert 28. august 2019   •   Oppdatert 27. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *