Ekofisk 2/4 VC

person Norsk Oljemuseum
Den nyeste vanninnsprøytingsenheten Ekofisk 2/4 VC, cirka tre kilometer sør for Ekofisk-senteret, ble tatt i bruk høsten 2018. Utbyggingsplanen for Ekofisk 2/4 VC ble godkjent i Stortinget i 2017. Det var et hurtigutbyggingsprosjekt med mål om å øke vannflømmingseffekten på sørflanken av Ekofiskreservoaret, for å opprettholde en høy produksjon av olje og gass.
Kjappe fakta:
  • Utbyggingsplan godkjent 7. september 2017 i Stortinget
  • Prosjektet var en videreføring av Ekofisk Sør
  • Installert i september 2017
  • Driftsstart 28. september 2018
  • Installasjonen mottar strøm og signaler fra plattformen Ekofisk 2/4 M
  • Kalles også "Victor Charlie"
— Illustrasjon av Ekofisk 2/4 VC (Victor Charlie). Illustrasjon: ConocoPhillips
© Norsk Oljemuseum

Prosjektet startet med boring av brønner, som ble utført med den oppjekkbare boreriggen West Elara.[REMOVE]Fotnote: Bunnrammen for «Victor Charlie» satt på plass, Pionér oktober 2017.

Utformingen av vanninnsprøytingsenheten brukte samme mal som Ekofisk 2/4 VA og Ekofisk 2/4 VB. Forskjellen var at denne bunnrammen var designet for fire brønnhoder, ventiltrær og kontrollmoduler for vanninnsprøyting, mot åtte i de to andre.

historie, 2018, ekofisk sør oppstart Ekofisk 2/4 VC vanninjksjon,
Deler av bunnrammen til Ekofisk 2/4 VC på basen i Tananger, klar for utskiping i september 2017. Foto: Kjetil Alsvik/ConocoPhillips

Ekofisk 2/4 VC ble plassert på havbunnen i september 2017 av installasjonsfartøyet Viking Neptun. For å utnytte ledig kapasitet i eksisterende rørsystem for vann med tilhørende kontroll- og styringskabel, ble Ekofisk 2/4 VC knyttet til det eksisterende systemet for vanninnsprøyting. Installasjonen får vann fra Eldfisk 2/7 E, strøm og signaler fra Ekofisk 2/4 M, og overvåkes og styres fra kontrollrommet på Ekofisk 2/4 K.

I prosjektet ble det lagt en ny 700 meter lang rørledning for vann ved et T-stykke på rørledningen til Victor Bravo. Styringskabelen ble også forlenget fra Victor Bravo-kabelen.

Det første vannet fra havbunnsinstallasjonen Ekofisk 2/4 VC ble pumpet ned i brønn VC-03 den 28. september 2018 – helt etter planen. Brønn nummer to ble satt i drift en snau uke etter. Når den er fullt utbygd er samlet kapasitet på 80 000 fat vann i døgnet fra fire brønner .

Les mer: Tre havbunnsinstallasjoner for vanninnsprøyting

Publisert 30. juli 2019   •   Oppdatert 7. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *