Ekofisk 2/4 J

person Norsk Oljemuseum
Ekofisk 2/4 J, som ble tatt i bruk i 1998, er en transport- og prosesseringsplattform.
Kjappe fakta:
  • Transport- og prosessplattform
  • Installert i 1997
  • Startet oljeeksport 18. august 1998, som en del av prosjektet Ekofisk II
— Ekofisk 2/4 J. Foto: Jan A. Tjemsland/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

All produksjon fra Ekofisk-senteret og satellittplattformene på Ekofisk går til denne plattformen før gassen sendes via rørledning til Emden, og oljen i rørledning til Teesside. Ekofisk 2/4 J er den sentrale plattformen i Ekofisk II. I tillegg til produksjonen fra hovedfeltet Ekofisk, kommer olje og gass fra Eldfisk og Valhall til plattformen. Inntil 2015 kom olje og gass også fra Tor-feltet. Fra Gyda og Ula kommer henholdsvis gass og olje for å bli med Ekofisk-områdets egen produksjon til Teesside og Emden.

Oppgaven til Ekofisk 2/4 J er å skille olje, gass og vann fra hverandre – og gi gass og olje et starttrykk på veien til Emden i Tyskland og Teesside i Storbritannia.  I tillegg har plattformen utstyr for tilbakeføring av gass til reservoaret.

Ekofisk 2/4 J har en kapasitet til å kunne behandle 21,2 millioner kubikkmeter gass per døgn og 350.000 BOPD (barrels of oil per day/fat olje per dag), i tillegg til 90.000 BOPD Eldfisk-olje i bypass.  Vannbehandlingskapasiteten er på 150.000 BWPD.

På Ekofisk 2/4 J står to gasskompressorer som sørger for at gassen fra Ekofisk-området blir sendt til markedene i Europa. Det er to GE-turbiner på 29.000 HK hver som driver kompressorene som gjør det mulig å transportere gassen gjennom rørledningen til Emden i Tyskland.

Publisert 11. september 2018   •   Oppdatert 2. mars 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *