Ekofisk 2/4 K

person Norsk Oljemuseum
Ekofisk 2/4 K som er en kombinert bore-, vanninnsprøytings- og boligplattform, ble installert i 1986. Driftsstart var i 1987.
Kjappe fakta:
  • Plattformen har funksjoner for boring, vanninnsprøyting og boligkvarter
  • Installert i 1986
  • Driftsstart i 1987, med oppstart vanninnsprøyting 28. desember 1987
  • Kalles også for «Ekofisk Kilo»
— Ekofisk 2/4 K. Foto: Husmo Foto/ConocoPhillips/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum
Ekofisk 2/4 K, bro,
Fra gangbroen mellom Ekofisk 2/4 B og 2/4 K. Foto: Kerem Floor/Norsk Oljemuseum

Boligmodulen har 182 sengeplasser fordelt på seks etasjer. Den er koblet til Ekofisk 2/4 B med en gangbro. Plattformene Ekofisk 2/4 K og Ekofisk 2/4 B befinner seg 3 kilometer nord for Ekofisk-senteret. Flytiden derfra er to-tre minutter.

Mens byggingen av de forskjellige delene til plattformen pågikk for fullt, var den oppjekkbare boreriggen «Dyvi Beta» på plass ved siden av Ekofisk 2/4 B for å forhåndsbore flest mulig innsprøytingsbrønner.  Understellet ble bygget ved Aker Verdal og dekksrammen av Haugesund Mekaniske Verksted.  Verdens største kranfartøy – «DB 102» – utførte installasjonen på feltet.

historie, 1996, forsidebilde, kjemikalier lekker ut i havet,
Testing av vanninnsprøytningspumpe før oppstart av Ekofisk 2/4 Kilo. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum

Vanninnsprøyting blir brukt for å øke utvinningen av olje og gass. Vannets funksjon er å virke som en trykkvedlikeholder som erstatter oljen og gassen i reservoaret etter hvert som disse blir produsert. Vannet som blir sprøytet inn må gjennomgå en omstendelig prosess med filtrering og tilsetting av bestemte kjemikalier.  Ekofisk 2/4 K representerer en ny generasjon plattformer på Ekofisk. Den er utstyrt med det siste nye av teknikk – datamaskiner og digitalisering er tatt i bruk i større utstrekning enn på de eldre plattformene i Ekofisk-området.

Fra 1990 til 2009 forsynte Ekofisk 2/4 K plattformen Ekofisk 2/4 W med vann slik at trykket også kunne holdes oppe i den sydlige delen av reservoaret.  Senere fikk også Ekofisk 2/4 K tilført innsprøytingsvann fra Eldfisk 2/7 E.

Ekofisk 2/4 K ble utstyrt med to boretårn. Hovedtårnet (Rigg 48) borer ned til toppen av reservoaret og deretter overtar den mindre (Rigg 50) jobben med å bore seg ned gjennom reservoaret og komplettere brønnen.

Ekofisk 2/4 K,
To menn leser i en dobbellugar på plattformen Ekofisk 2/4 Kilo. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum

Siden Ekofisk 2/4 K-plattformen er knyttet til Ekofisk 2/4 B med gangbro, fikk den en stor og moderne boligmodul som også huser de som arbeider på Ekofisk 2/4 B. I 1995 ble kontrollfunksjonene på Ekofisk 2/4 B flyttet over til Ekofisk 2/4 K og derved kunne driften fra begge plattformene styres fra kontrollrommet på Ekofisk 2/4 K.

Fra midten av mai 1999 overtok Ekofisk 2/4 K fjernovervåking av Edda 2/7 C og Albuskjell 1/6 A. Disse plattformene var da nedstengt og i stedet for å ha plattformene bemannet frem til den permanente pluggingen av brønnene, ble en løsning med fjernovervåking av blant annet nødavstengning, brann- og gassystemer, ventilasjon, strømforsyning og brønnstatus innført.

Se filmen 2/4 K-plattformen og vanninnsprøytingsprosjektet på Ekofisk

Publisert 30. august 2018   •   Oppdatert 26. januar 2023
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *