Ekofisk 2/4 Q

person Norsk Oljemuseum
Ekofisk 2/4 Q var en ren boligplattform for 68 personer som bodde i dobbeltrom. Det var også kantine, oppholdsrom og kontorer på plattformen. Ekofisk 2/4 Q var en del av Ekofisk-komplekset og forbundet via gangbroer til Ekofisk 2/4 C og Ekofisk 2/4 FTP.
Kjappe fakta:
  • Installert i 1972
  • Driftsstart i 1973
  • Drift slutt i 2014, fjerning planlagt ferdigstilt innen 2020
  • Også kalt «Ekofisk Quarters»
— Ekofisk 2/4 Q. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum
stålunderstell, 1970, pæling, ekofisk 2/4,
Pæling av stålunderstellet, steel jacket, til Ekofisk 2/4 Q. Understellet på Ekofisk 2/4 C ferdig pælet. Foto: Ukjent/Norsk Oljemuseum

Plattformen ble installert i mars 1972.  Understellet og boligmodulen ble produsert av Heerema/UIE i St Wandrille og dekksrammen av Heerema/IHC Gusto Staalbouw i Nederland.  Den 10. mars var understellet satt på riktig plass mellom FTP- og C-plattformen – og et midlertidig dekk ble lagt i påvente av at fundamenteringen skulle skje. Den 9. juni ble det permanente dekket satt på , og uken etter ble plattformen forbundet med Ekofisk 2/4 FTP med en gangbro. Et midlertidig boligkvarter ble også installert siden det permanente var blitt litt skadet ved en brann under isolasjonsarbeidet på byggestedet. Den 22. juni kunne det permanente boligkvarteret monteres.  De første gjestene inntok rommene i 1973. Det kunne bo opptil 12 personer på samme rom, som delte på å sove der. I 1978 kom det regelverk om at det kun skulle bo to personer på samme rom.  I 1981 ble boligmodulen skiftet ut.  Denne var produsert av Leirvik Sveis på Stord.

Drift av Ekofisk 2/4 Q som en boligplattform endte i mars 2014. I juli 2014 ble to boligmoduler fjernet fra Q-plattformen av Heerema Marine Contractors og brakt inn til anlegget i Vats for opphogging. Understell, bro fra 2/4 Q til 2/4 C og bro fra 2/4 Q til 2/4 FTP ventes fjernet innen 2020.

Ekofisk 2/4 Q
Lugar på Ekofisk 2/4 Q. Foto: ConocoPhiillips/Norsk Oljemuseum

I fjerde og tredje etasje fantes det totalt 60 tomanns soverom.  14 soverom lå i den nordlige seksjonen, og 16 i den sørlige seksjonen.  Soverommene i hver seksjon hadde en egen felles gang og forbindelse til de andre etasjene ved utvendige trapper i hver ende og innvendig trapp i midten av seksjonen.  Det var toalett/dusj til hvert soverom.  Den nordlige seksjonen inneholdt også to lagerrom, telefonrom og et elektrisk/mekanisk rom.  Den sørlige seksjonen hadde i tillegg til soverommene også lager og et elektrisk/mekanisk rom.

Andre etasje inneholdt i hovedsak kontorer både i den nordlige og sørlige seksjonen.  Mellom seksjonene var det to lagerrom, mens hver seksjon hadde et elektrisk/mekanisk rom.  I det sørøstlige hjørnet fantes et røykfritt oppholdsrom og et vaskeri.  I det nordvestlige hjørnet fantes treningsrom med dusj og badstu samt to oppholdsrom, ett ikke røyker og ett for røykere.

Første etasje inneholdt tre skifterom/garderober med toalett og dusj.  Rommene lå i det sørvestlige og nordøstlige hjørnet av etasjen.  Kjøkken med fryserom og lager, samt spisesal lå i den nordlige delen av etasjen.  Foruten garderobe/toalett inneholdt den sørlige delen to oppholdsrom, ett røyker og ett ikke-røyker, telefon og kino.

Ekofisk 2/4 Q
Messa på Ekofisk 2/4 Q. Foto: Kjetil Alsvik/ConocoPhillips
Publisert 11. juli 2018   •   Oppdatert 2. mars 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *