Sjøvann sprøytes inn i EkofiskreservoaretVanninnsprøytingsprosjektet i fase II

Bygging av beskyttelsesvegg

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Ekofisk-senteret har sunket! I 1984 ble det oppdaget at flere av ringene i betongveggen på Ekofisk-tanken sto under vann. Flere sammenlignet med bilder fra tidligere år.
— Testing av modell av beskyttelsesvegg til Ekofisk 2/4 T. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Det avstedførte den store jekkeoperasjonen der plattformbeina på installasjonene på Ekofisk-senteret fikk påsatt seks meter lange forlengelsesstykker. Ekofisk-tanken kunne imidlertid ikke jekkes opp, og det faktum at Tanken lå dypere i sjøen enn tidligere var en fare for sikkerheten.

For å hindre at Tanken skulle bli feid over av kraftige bølger, ble det besluttet å bygge en beskyttelsesvegg rundt den.

Bygging av beskyttelsesvegg,
Testing av modell av beskyttelsesvegg til Ekofisk 2/4 T. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum

En modell av en slik beskyttelsesvegg ble testet i bølger ved skipsforskningsinstituttet i Gøteborg. Kontrakt for bygging ble inngått mellom Phillipsgruppen og Peconor. Norwegian Contractors som hadde vært nesten enerådende på betongkonstruksjoner til oljeindustrien, vant ikke opp i denne omgang. I all hast ble Peconors organisasjon styrket med 200 ingeniører i et arbeidsfellesskapet i Sandviken utenfor Oslo.

Da konstruksjonstegningene var på plass, ble den 20 meter høye bunnseksjonen støpt i Nederland. Deretter ble den 27 000 tonn tunge konstruksjonen slept på en spesialbygd båt til Peconor sitt anlegg i Ålsfjorden utenfor Haugesund for ferdigstilling.

De neste seks månedene var 1300 personer sysselsatt på gliden. I juni 1989 var beskyttelsesveggen klar for utslep. Selve slepet tok en uke. Den mest kritiske fasen var ved senkingen av veggen. Men alt gikk bra, og den 24. juni kunne østre halvdel vinsjes i posisjon.

1987 Jekk opp! nr.  17 fra Phillips Petroleum

Sjøvann sprøytes inn i EkofiskreservoaretVanninnsprøytingsprosjektet i fase II
Publisert 22. september 2017   •   Oppdatert 26. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk