Magesjau på Ekofisk
Etter at flere ansatte begynte å føle seg dårlige i helgen, viste det seg at hele 19 personer var smittet på mandagen. Disse ble sendt hjem. Helseavdelingen og sykepleiere ble varslet, og det ble iverksatte tiltak som sjekk av rutiner i forbindelse med hygiene, måltider og matlaging.
Årsaken til sykdomsutbruddet mente en skyldtes Noro-virus. Antagelig var det en oljearbeider som kom fra land og om bord på riggen, som hadde smitten med seg. Sesongen for Noro-virus varer vanligvis fra november til mars. Denne typen virus spres lett der mange mennesker samles, som for eksempel i barnehager, på skoler, hoteller, militærforlegninger, passasjerskip og i helseinstitusjoner.
Tiltakene som ble iverksatt på Ekofisk var som andre steder som blir rammet av slike utbrudd: hyppig rengjøring med klorbaserte rengjøringsmidler og grundig håndvask. Sykdomsutbruddet fortsatte likevel, og to dager senere var antallet syke kommet opp i 28. De ni siste som var blitt syke, ble ikke brakt til land, men holdt isolert på riggen.[REMOVE]Fotnote: NTB, 17.11.2008, “Minst 17 rammet av magesjau på Ekofisk”.
Både Petroleumstilsynet og Fylkeslegen i Rogaland ble varslet om situasjonen på boligriggen, og etter hvert ble også Mattilsynet koblet inn.[REMOVE]Fotnote: NTB, 19.11.2008, “Fortsatt diaré på Ekofisk”.
Halvannen uke senere kunne Port Rigmar friskmeldes, men da hadde i alt 49 personer på boligriggen vært syke.
Noro-viruset hadde bidratt til litt krøll i rutinene på Ekofisk. For å unngå at smitten skulle spre seg, ble det ikke holdt møter eller samlinger i en drøy ukes tid. Men selv om mange hadde vært syke, hadde organisasjonen klart å holde produksjonen på Ekofisk i gang som normalt.
Etter hvert har det blitt vanlig med sprit-dispensere i kantinene offshore, slik at folk kan rengjøre hendene før de spiser. På denne måten blir det mindre overføring av smittestoffer.
Slutt på samsovingFartøy kolliderer med Ekofisk