Slutt på samsovingFartøy kolliderer med Ekofisk

Magesjau på Ekofisk

person av Kristin Øye Gjerde, Norsk Oljemuseum
Ved midten av november 2008 måtte 17 personer sendes fra Ekofiskfeltet til fastlandet på grunn av smittsom magesjau og diaré. Utbruddet skjedde på hotellplattformen Port Rigmar med rundt 270 mennesker om bord. Nær halvparten av de 600 personene som bodde og jobbet på Ekofiskfeltet var innkvartert der.
— Fra kantina på Albuskjell. Foto: Jan A. Tjemsland/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Etter at flere ansatte begynte å føle seg dårlige i helgen, viste det seg at hele 19 personer var smittet på mandagen. Disse ble sendt hjem. Helseavdelingen og sykepleiere ble varslet, og det ble iverksatte tiltak som sjekk av rutiner i forbindelse med hygiene, måltider og matlaging.

Årsaken til sykdomsutbruddet mente en skyldtes Noro-virus. Antagelig var det en oljearbeider som kom fra land og om bord på riggen, som hadde smitten med seg. Sesongen for Noro-virus varer vanligvis fra november til mars. Denne typen virus spres lett der mange mennesker samles, som for eksempel i barnehager, på skoler, hoteller, militærforlegninger, passasjerskip og i helseinstitusjoner.

Tiltakene som ble iverksatt på Ekofisk var som andre steder som blir rammet av slike utbrudd: hyppig rengjøring med klorbaserte rengjøringsmidler og grundig håndvask. Sykdomsutbruddet fortsatte likevel, og to dager senere var antallet syke kommet opp i 28. De ni siste som var blitt syke, ble ikke brakt til land, men holdt isolert på riggen.[REMOVE]Fotnote: NTB, 17.11.2008, “Minst 17 rammet av magesjau på Ekofisk”.

Både Petroleumstilsynet og Fylkeslegen i Rogaland ble varslet om situasjonen på boligriggen, og etter hvert ble også Mattilsynet koblet inn.[REMOVE]Fotnote: NTB, 19.11.2008, “Fortsatt diaré på Ekofisk”.

Halvannen uke senere kunne Port Rigmar friskmeldes, men da hadde i alt 49 personer på boligriggen vært syke.

Noro-viruset hadde bidratt til litt krøll i rutinene på Ekofisk. For å unngå at smitten skulle spre seg, ble det ikke holdt møter eller samlinger i en drøy ukes tid. Men selv om mange hadde vært syke, hadde organisasjonen klart å holde produksjonen på Ekofisk i gang som normalt.

Etter hvert har det blitt vanlig med sprit-dispensere i kantinene offshore, slik at folk kan rengjøre hendene før de spiser. På denne måten blir det mindre overføring av smittestoffer.

Slutt på samsovingFartøy kolliderer med Ekofisk
Publisert 9. september 2019   •   Oppdatert 27. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk