Pokerspill

person Norsk Oljemuseum
I den tidligste fasen på Ekofisk gikk oljeproduksjonen fra Gulftide til to tankbåter. Dette var før det ble bygd oljerørledning til Teesside og gassrørledning til Emden. Noen av de første tankbåtene som var i bruk var greskeid og het «Teotocus» og «Teonymphus». Det var 30 000 - 40 000 tonnere som lå ved hver sin lastebøye og mottok oljen som ble produsert.
— Tankskip laster olje på Ekofisk. Foto: ConocoPhillips/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

På Gulftide var det et lite helikopter, en jetranger, som bare tok to personer. En av de amerikanske sjefene var ivrig pokerspiller, og det hendte av og til at han beordret helikopteret en tur bort til tankbåtene for å spille poker med de greske skipperne. Andre ganger ble han tatt over til tankskipene med stand-by båtene og heist opp og ned i basketen. Sjelden kom han tilbake i samme stand som da han reiste, forteller Teddy Broadhurst.

pokerspill,
Tankbåten Ross Head på Ekofiskfeltet. Foto: ConocoPhillips/Norsk Oljemuseum

Også på Ekofisksenteret ble det spilt poker. Det var stort sett drillingfolkene som ikke var fullt så tamme som driftsfolkene fra USA, som spilte, forteller Erling Ballestad. – Drillerene har jo alltid vært kjent for å ha en røffere jobb, og var røffere enn oss som var i drift. En del av disse amerikanske produksjonssuperviserne var med på dette. Det er ikke noe å legge skjul på at de fikk jo både drikke og litt av hvert ifra rørledningslekterene som lå rundt forbi, og som ikke hadde samme restriksjoner som Ekofisk-installasjonene. De lukket seg inne, og så kunne det gå noen dager mellom hver gang vi så dem. De drakk og spilte litt, og så var de ute og rapporterte på morgenrapport. I den tiden, helt til å begynne med, så var det ikke så mye kommunikasjon med land. Det gikk over Rogaland-radio, det var ikke noen direkte telefon.

Fortalt av Teddy Broadhurst og Erling Ballestad

Publisert 19. oktober 2017   •   Oppdatert 16. mars 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk