Beskyttelsesveggen på plassDødsulykke under arbeid

20-årsjubileum for funnet av Ekofisk

person av Norsk Oljemuseum
25. oktober 1989 var det 20 år siden Phillips Petroleum Company Norway fant olje på Ekofisk-feltet. Det måtte markeres.
— Statsraad Lehmkuhl passerer Ekofisksenteret. Foto: Husmo Foto/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Det store høydepunktet under feiringen var de fire festbankettene i Stavanger Forum. I løpet av de fire lørdagene fikk i alt 4600 gjester oppleve en storslagen jubileumsfest. Den offisielle åpningen  av jubileet var fredag 6. oktober da administrerende direktør, Mike McConnell, foretok åpningen av utstillingen, «Offshore Corner», ved basen i Tananger.

Hovedelementet i utstillingen var utstyr fra oppjekkingen av Ekofisk. Dagen etter åpnet fylkesordfører Arne Rettedal en jubileumsutstilling i kulturhuset i Stavanger. Her ble Ekofisk-historien vist frem; den første boringen og funnet av oljen, oppbyggingen av Ekofiskfeltet, transportsystemene, oppjekkingen av senteret og til slutt beskyttelsesveggen rundt Ekofisk-tanken. I alt 5000 var innom utstillingen de fire ukene den sto oppe.

Men allerede 15. september tjuvstartet feiringen. Da la «Statsraad Lehmkuhl» fra kai i Stavanger med retning Emden og Teesside med 150 gjester om bord. I det nydelige været tok skuta først en tur innom Ekofisk-senteret for den la turen til Emden. Det ble det arrangert seiltur for de ansatte, med familier, ved terminalen. Det var servering av pølser, brus og is og det var underholdning for barna. Om kvelden var det fest om bord.

Videre gikk turen til Teesside, hvor et lignende program ble gjennomført. Feiringen ble avsluttet med konsert i Stavanger Konserthus. Nærmere 600 gjester fra industri, næringsliv, politiske organer og forvaltning fikk oppleve Stavanger Symfoniorkester med kor, fremføre både norske og amerikanske klassiske perler.

Hør NRK radio, 6. oktober 1989, Olje-Norge 20 år Dagsnytt

Beskyttelsesveggen på plassDødsulykke under arbeid
Publisert 22. september 2017   •   Oppdatert 26. januar 2023
© Norsk Oljemuseum
close Lukk