Bunn-nivå gir bemanningsreduksjonerStengt ned etter lekkasje i gasskjøler

Lekkasje i gassrør stoppet

person av Kristin Øye Gjerde, Norsk Oljemuseum
I Ekofiskområdet var det et nett av rør som til sammen utgjorde mer enn 100 km. Morgenen 14. april 1999 ble det oppdaget, for første gang siden produksjonen startet, en gasslekkasje fra et rør på havbunnen på 73 meters dyp. Lekkasjen skjedde rundt 200 meter nordøst for Ekofisk-senteret. Der boblet gassen opp i et område på rundt 40 meter i diameter.
— Helgeland Arbeiderblad 16.04.1999
© Norsk Oljemuseum

Lekkasjen kom fra en sprekk i et gassrør som gikk fra Ekofisk 2/4 C til Ekofisk 2/4 B som lå 2,3 kilometer unna. På Ekofisk 2/4 B ble gassen brukt til gassløft for å øke produksjonen. 

Rørledningen ble stengt like etter at lekkasjen ble oppdaget, og etter om lag seks timer var gassledningen tømt for gass.   

Både Oljedirektoratet og Hovedredningssentralen for Sør-Norge ble varslet, og beredskapsorganisasjonen i Phillips trådte i kraft. Hadde gassen blitt antent, kunne det vært svært farlig. Etterforskning ble iverksatt umiddelbart. 

Følgene for Phillips var en større reparasjon. Den skadde rørdelen på 280 meter måtte skiftes ut. Dette krevde dykkerfartøy, nye rør og trykktesting. Sist gang denne rørledningen var blitt trykktestet var i 1988. 

Lekkasje i gassrør stoppet, historie,
Dykkerskipet, CSO Seawell. Foto: Erich Luzi/Norsk Oljemuseum

Dykkerskipet CSO Seawell arbeidet i fire døgn med å legge åtte rørlengder hver på cirka 50 meter. Røret hadde en diameter på rundt 20 centimeter. Til sammen ble det lagt 360 meter nytt stålrør som erstatning for den skadde delen av rørledningen. Resten av rørledningen er såkalte coflex-rør.  

Den nye gassløftledningen ble tatt i bruk 1. juli 1999. Det ga Bravo-plattformen en økt produksjon på nærmere 14 000 fat olje daglig. [REMOVE]Fotnote: Ekofisknytt nr. 11, 1999.

Bunn-nivå gir bemanningsreduksjonerStengt ned etter lekkasje i gasskjøler
Publisert 5. september 2019   •   Oppdatert 27. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk